Jom la Follow Saye:)

Searching for female photographer?

Wednesday, June 29, 2011

Perampas!

"untunglah muka pan-asia, kulit gebu, kaki cantek rampas bf org~~"

PERAMPAS...hurmm.. satu topik yang menarik jugak. ia berkaitan dengan 3 individu.

KES 1
A(gf=perempuan) B(bf=lelaki) C(perampas=perempuan)

KES 2
A(bf=lelaki) B(gf=perempuan) C(perampas=lelaki)

Tidak kisahlah kes mana 1 atau 2. Isi utama apabila membincangkan perkara ini sudah tentu ia berkaitan pasal si C jelas sangat dengan relationship antara AB. But C just don't care! Ape yang C tahu C nakkan B.

"masakan bertepuk sebelah tangan berbunyi"

Tapi bagi aku A tak boleh salahkan C sahaja. C mempunyai cita-cita, dia berusaha mendapatkan B. Hal-hal sebegini berlaku bukan atas satu usaha sahaja. ia melalui dua hati. jadi salahkan si B sekali. hahaha.. Sebab jika benar B ikhlas dan setia kepada A dan mencintai A sepenuh hati dan cukup kuat dan dalam, sudah tentu B tak mudah beralih hati ataupun terjatuh kepada C. Make sense kan? fahamkan? Sila baca entry "Dia~"

Cinta bukan boleh dirampas-rampas. ini bukan cerita main rampas-rampas barang permainan adik-beradik ketika kita kecil. Ini kisah hati dan perasaan. Si B bukan aku letak namanya atas kerna Acronym kepada Boneka. dia manusia Biasa. Jadi B jangan bertindak seperti orang Bongok yang tak tahu apa-apa. kononya C yang nak ngorat lebeh. Padahal kau pun sama gatal Buaya darat!


.: My Advise :.
If you're in love with two people, pick the second one. If you really loved the first, you wouldn't have fallen for the second


20 Alasan tak Kawin~

Ni aku copy dari blog sorang sahabat dari Blog En Fatih Aiman. Katanya 20 sebab-sebab kenapa lelaki tak kawin-kawin. Menarik sungguh.


----------------------------------------
1.. "Duit lum cukup lagi". Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

Komen le skit chor :
bro kalo pompuan tu letak harge tinggi2 lu tinggal kan jer...cari je pompuan lain...kan besepah pompuan skrg. ni...kat giant ade, tesco, jusco...nak2 plak skrg. neh tengah YEAR END SALES...tp. cari 1 jer la...yang len kasik la terune2 lain ikat plak...tak baek makan sorg...lu pon bukan beduit sangat nak bebini 3 4 orang...baru letak hantaran tinggi skit da bising so xyah la berangan nak ade bini macam bilah kipas siling kat umah lu

2.. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin". Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer. Pompuan skarang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu.

Komen le skit chor :
yang lu pon 1 hal bro...yg. lu g ngorat awek kat show room BMW tu pesal...cube lu ngorat awek kat bus stop or stesen bas...sah2 ler dorg. mmg. suke naek bas...dari lu beli kete sebab nak melayan kerenah awek tu, bek lu beli kete buat anto mak lu g pasar...dapat gak pahle bro

3.. "Susah la nak cari yang berkenan dihati". Memang susah pun. Pompuan sekarang ini? ada duit abangku sayang, takde pitis sayang pun abis!

Komen le skit chor :
lu demand sgt. kot...nak yang rambut blonde2, set make up jenis iklan maya karin, spender pon nak yg. original LV...mmg. la lu kopak...cube cari yg. pndi. bersederhane n bole trime kehidupan lu...xkan la seketul awek pon xde yg. type gini kat malaysia neh bro...mesti ade punye...kompem


4.. "Tak datang seru lagi kot". Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

komen le skit chor :
yang ni memang x bole buat ape la bro...teruskan mencari ha...gud luk

5.. "Banyak sangat halangan". Banyak sangatla procedure skarang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

komen le skit chor :
ala...kalo da sayang...kalo da cinte...lautan api pon sanggup d renangi ler bro...ni kan plak ujian HIV...ape le sangat...kalo bab family x suke tu lu pon pandai2 la main skit...ni x...datang umah bakal mertue dengan rambut karat...tlinge nak besor je tindik nye...tu belom kire yang kat lidah same idong...da macam lembu da...memang la pak mertue lu reject...kawen dgn. lembu lagi senang...ari2 lepas kat padang depan umah...makan rumpot jer...cukop besor bole jual kat pasor

6.. "Belum bersedia la". Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! sKarang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

komen le skit chor :
ini macam lu jadi pondan la senang bro...kasik dade montok skit...misai same janggut kasik cukor...lepak kat kaki lime tunggu jantan2 yang same spesis x reti betanggungjawab mcm. lu pick up lu...kan ringan skit tanggungjawab lu...tinggal lu nak menjawab time kat hari kebangkitan je nanti...memang senang la tanggungjawab tu...serious shit senang



7.. "Ilmu tak cukup la". Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat mimpi basah yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga? soal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

komen le skit chor :
ha tu la...kecik2 dulu bapak lu anto lu g blajo agame lu lari...lepak kat tepi sungai tangkap ikan...da besor panjang ni orang ajak g blajo agame kat masjid lu xnak...ckp. blajo kat masjid tu utk. org2 tue jer...padahal lu x sedor yg. lu tu da bebulu 1 badan mcm. gorila...tu lu kate lu x tue lagi??


8.. "Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je. Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri". Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

komen le skit chor :
kan da memang tanggungjawab lu bro membimbing keluarge...kalo lu tunggu2 pon bende tu tetap x berubah...len la kalo taun depan kluar fatwa isteri bertanggungjawab tanggung keluarge...bole la lu tunggu sampai taun depan baru kawen...yang sbenanye lu pon same jer...kalo setan tu, lu bawah skit jer dari die...abes kalo da prangai lu gitu, lu xyah la nak bemimpi nak bebini yang alim bertudung litup berstokin kaki...silap2 nyonya jual sayor tu pon muntah tengok prangai lu

9.. "Dah mencubalah tapi telah dikecewakan" . Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer. tak kira ler laki orang ker, duda orang ker terus tinggalkan kita.

komen le skit chor :
wakakaka...dah lu cari betine jalang...memang la gitu...cube cari insan yang bername wanita...kan senang nak menjage...ape pon kecundang tu adat becinte la beb...anggap je xde jodoh...bile ALLAH tu putuskan hubungan lu dengan seseorang pompuan, pasti akan digantikan dengan pompuan yang lebey baek dari yang sbelumnye...lu kne igt. walau baek mcm. mane skali pon lu n mcm. tu gak die, tapi die bukan yg. terbaek utk. lu n lu bukan yg. terbaek utk. die...ADA PAHAM!!!

10.. "Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la". Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

komen le skit chor :
abes asik bepikir je!!!no action...5 taun lg. pon blom tentu lu kawen...ha lu pikir la sendiri

11.. "Jodoh tak sampai lagi kot". Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

komen le skit chor :
usehe tangge kejayaan bro...cayok!!!

12.. "Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" . Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan. abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

komen le skit chor :
yang lu g bawak jenjalan makan angin tu sape suroh...lu beli kan la kucing baru...kalo susah sangat lu amek je kucing kat tepi jalan xpon yang salu cari makan kat kedai makan tu...kasik die bele...dapat gak pahale...duit pon bole SEP...kalo awek lu xnak gak lu belikan jer rimau...senang...sape pon x brani nak curi

13.. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka". Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka.. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

komen le skit chor :
lu pon lebey kurang jer...yang die x suke lu buat gak...ha sesame la merase...kan fair mcm. tu...lain la lu kapel same anak dare sadik sigaraga...tu mintak penyepak namenye

14.. "Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la". Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

komen le skit chor :
kan kat malaysia ni besepah klinik...g ler rawat...susah2 sangat lu jumpe jer dokter luv xFM...cool huh

15.. "Dia nie suka pasang ramai org sangat". Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

komen le skit chor :
alahai siannye...dok harap cinte BITCH camtu buat pe...kate nak de bini yang solehah...ape kes!!!

16.. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak". Pompuan memang camtu..

komen le skit chor :
wakakaka...pompuan cenggini lu say tata titi tutu suda...cari lain ler

17.. "Nak carik yang solehah lah". Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

komen le skit chor :
aik...baru jumpe sorang da fedup??kan kat malaysia ni ramai lagi wanita yang "solehah"...wakakaka

18.. "Masalah la". Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

komen le skit chor :
sbab tu ALLAH beri sifat kepimpinan tu kat laki...lu kan ketue keluarge...xde masalah yang xbole selesai la bro...kamon la



19.. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la". Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh kat awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject..

komen le skit chor :
master ke phd ke, tu sume xbole bawak masuk kubor la bro...ke lu penah dengar ceramah mane2 ustat, sape de phd bole masuk syurge dulu...spm kendian ek!!!

20.. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya". Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia

komen le skit chor :
abes dah die xsuke nak buat cane...xkan nak pakse gak die kawen dengan lu...kalo lu de serbuk tiup tiup macam LABU bole la gak lu kidnep die...tu pon kalo LABI xde batu gelige ajaib...dah die xsuke lu cari la orang lain yang suke kat lu n lu suke kat die.

--------------------------------------------

20 je sebab??gua ingat 20 ribu sebab...tu sume bukan sebab la bro...tu sume alasan...kalo kite ni betol2 nak da tentu kite usehe dan cari jalan sampai dapat kawen...komen gua kat atas tu sume nye bukan komen serius...sesape yang bace jangan amek ati plak...sebab alasan2 kat atas tu kebanyakannye sume macam bangang...jadi gua pon komen la mcm. bangang...wakakaka...peace

p/s : -bro kalo kawen tu susah, xde la nabi suroh kite kawen..islam ni mudah ler bro...tapi sayangnye zaman skrg. neh ramai yang memudahkan islam tu. lagi 1 lu kne ingat, setiap bende yang kite buat dengan ikhlas mesti akan dibukekan jalan dan dimurahkan rezki

Wanita itu Mata Duitan~

Ini topic hangat. Ramai lelaki setuju. Ramai wanita membangkang. Tapi bagi aku ini lumrah alam. Lelaki tak setuju dengan perempuan. Perempuan membangkang apa yang dikatakan lelaki. Perkara ini berlarutan sehingga boleh menjurus kepada pertikaman lidah tapi jangan sampai pertikaman diri ye. Walau mereka tidak setuju antara satu sama lain, namun yang pasti mereka meng"iya"kan yang mereka saling memerlukan dan melengkapi.

Berbalik kepada topik asal. Mari kita fikir sejenak. Mengapa lelaki adanya fikiran sebegini? Dan mengapa perempuan ada keinginan sebegitu? Sebenarnya tiada apa yang betul mahupun salah. Macam aku kata ini lumrah. Ada manusia berperangai begitu tapi bukan semua prototype. Bukan prototype, faham?

Tapi sekarang aku cuba bercakap bagi pihak perempuan
Tapi tak tahulah samada semua perempuan fikir macam aku fikir

Perempuan bukan melihat lelaki dari kemewahan poket mereka. Tapi lebih kepada kemewahan kasih sayang yang berikan kepada seorang perempuan. Sebab aku tak dapat berfikir mahupun melihat bagaimana seorang wanita itu sanggup mendampingi lelaki itu semata-mata kerana nilai poket sahaja.

"mata duitan tu maksudnye lain.. mmg la nk kene cari laki yg berduit.. kalo x camane nk idup.. tp kalo nk ngepow pon agak2 la.. pikir la usaha penat lelah laki ni nk cari duit camane.."

Mungkin jua ada yang sebegitu. Itu kaki kikis, so cepat-cepat la tinggalkan, sebelum togel terus nanti. Pemikiran mereka dikaburi wang ringgit, mempunyai keinginan yang menggunung, namun mencari jalan pintas, oleh itu terperangkap dalam jerat sendiri. Actually kesian org macam ni. but it's her desire and she choose to be in dat route kan? so tanggung sendiri.

Tapi if you kaya then it’ll be bonus mark for you
but
it doesn’t make you at the top list.
As I said it just bonus.

Sebenarnya cukup sekadar lelaki tersebut bertanggungjawab. Bertanggungjawab lebar sangat skopnya, jadi aku (+) zoom kepada bekerja. Mesti tertanya-tanya, apa kena mengena tanggungjawab dengan kerja pulakan?

Iyelah.. Jika seseorang itu berusaha menyara kehidupan dia dengan usaha dan melalui titik peluh sendiri, bermakna yang dia bertanggungjawab kepada dirinya sendiri. Bukan mengharap ditanggung oleh mak bapak or orang lain. Fahamkan?

Tidak kira samada gaji lebih atau kurang. Tidak kira juga pangkat bos atau kuli. Cukup sekadar cukup makan, cukup gembira, cukup menghormati dan juga cukup jaga. Yang selebihnya kita timbal-balik bersama-sama. That's why we called komitment satu pasangan itu sebagai "relationship" = "equation".

E = mc²

I also don't care bapak you dato' ke, tan sri ker, menteri ker.. who i want is you. So tak payah war-war kan what type of house your family lived in. What type of car your dad driving, cause i just don't care.

Bagi aku di awal route to find chemistry between two mans, tak perlu ceritakan tentang "harta" ni. Yang penting what i want to know is "you", not "yours".

" Love never ask who are you...? Love only says you are mine... " Love never ask where are you...? Love only says you live in my heart.... " Love never ask do you love me....? Love only says “I LOVE YOU “

When you start talking about all this crap, she will found out that "yours" not her preferred choice. So, dia akan blah ke lelaki yang mempunyai poket yang lebih tebal. hahaha...

And ade kemungkinan juga cerita yang anda war-war kan tadi sangat menarik perhatian. Jadi perempuan akan mula berfikir yang anda mampu untuk "menaggung" dia. jadi macam-macam lah dia minta tanpa rasa serba salah. Ni lah dah start jadi cerita "oh, kekasihku mata duitan" hahaha.........

As i said it's relationship. Bila dia bayar duit makan, kita bayar tiket wayang. Saling berkongsi, if you wants to see future with him or her.

"Give and take sebetulnya."

So now let's talk about current situation. Nowadays, everything needs money. Even nak masuk tandas pun dah naik harga. Dulu seposen dah lepas hajat. Sekarang ni kena 30sen, ade jgk yang bedal sampai 50sen. Aduhhhh..

Jadi hidup memerlukan duit. Ini reality yang tidak boleh disangkal langsung. Perbelanjaan dan taraf hidup semakin lama semakin tinggi. Dahulunya kehendak dah menjadi keperluan. Tak percaya?

Dulu-dulu waktu zaman bapak-mak kita, kereta ada ke takda ke takpe kan? Pergi kerja jalan kali, kalau tidak pun mak aku selalu cerita dia pukul 5.30 am dah keluar dari rumah (segambut) pergi kerja naik bas mini ke tempat kerja (pusat bandar damansara). Jadi dulukala kereta cuma satu kehendak bukan keperluan. Tapi zaman sekarang sebuah keluarga sekurang-kurangnya mesti ada satu kereta. Dan purata sekarang satu isi rumah mempunyai 2 buah kereta. Isteri sebuah, suami sebuah. Realiti kan?

Handphone yang dulu hanya kehendak sekarang dah jadi keperluan. Purata rakyat Malaysia sekarang, memilikki sebuah telefon yang aktif. Dulu kala mak ayah kita bercinta semua hantar pakai surat siap letak bedak wangi. Mana ada telefon-telefon ni. Kalau ada pun zaman aku remaja dulu line telefon rumah, ujung bulan mak membebel bil tepon rumah banyak sangat. HAHAHA... Zaman sekarang budak-budak pun dah pakai Blackberry, mak ayah tak payah cakap la kan. Adik-adik sekarang pun tak tulis surat cinta lagi, if hantar kat awek pakai surat nnt awek ckp "isk.. you ni outdated btol larrrr..." jatuh standard, malu hoi! hahaha...

Jadi macam-macam perkara perlu dipertimbangkan. Wanita mempunyai pemikiran yang lebih ke depan, dimana dia gemar memikirkan kehidupan dia bersama lelaki itu 10-15 tahun di masa akan datang. Bagaimana untuk menyara hidup, anak-anak dan keluarga, jika mempunyai suami yang tak tentu arah? Bagi aku cukup aku cintai dia dan dia cintai aku dan dia memperlihatkan tanggungjawab ke atas diri dia sekarang. Jadi aku mampu membayangkan masa akan datang itu. Asalkan pada masa akan datang kita lalui bersama-sama.

Bagi mereka yang dah berkeluarga, Insyallah Allah SWT akan mempermudahkan segala jalan bila kita berusaha untuk memperolehi rezeki. Rezeki datang dengan usaha, bukan datang bergolek mahupun berlengang. Oleh itu, usaha tanpa henti dan sentiasa berdoa kepadanya kerana rezeki itu datang daripadaNya. Banyak juga aku dengar tentang kes penceraian melibatkan harta dan wang ringgit ini. Entahlah. Yang hal sebegini aku kurang pengetahuan. Apa sebenarnya yang dimahukan pasangan itu. Mungkin si suami langsung tidak bekerja dan mengabaikan nafkah zahir. Mungkin suami berjudi, berhutang dan menyusahkan keluarganya. Mungkin. Siapalah aku nak menghakimi. Wallahualam.


"Memang benar hidup perlukan duit tapi duit bukan segalanya~"

Individu 1: duit adelah segalanye pada zaman skang

Individu 2: Duit x bole bg bahagia pon kn lowie?

Individu 1: sape ckp duit xbley bg bahagia???

Individu 2: Ak ah cakap.. Ahahahaha

Individu 1: korg silap......byk kebahagiaan wanita zaman skang dibeli dengan duit......90% mmg kebykan pompan2 yg baru nk up sume demand....

Aku: itula namenyer komitment.. tp jgn la ko layan die g shopping LV ker, coach ker, guess ker...itu silap besar la...hahahah...

kemudian aku terima komen ini,

Individu 3: duit adalah segala2nye.. so jauhkan diri dr pompuan mata duitan sblm duit2 sume lesap kene sapu..
Aku: Hahaha...
Individu 3: ko suke ye nisa..
Aku: Kelakar..nak tau gak cane yg kaki kikis ni...adekah aku tergolong?haha..
Individu 3: Insyaallah masuk skit kot... gaye mcm nk ade je.. hahahaha..

"If you judge a book by its cover, you might miss out on an amazing story."

Manusia memang suka judge a book by its cover. Agak-agak minah tu rambut kaler, pakai branded, so kaki kikis lah yer? hahaha... Suke hati kau lah manusia. kau yang fikir macam tu. Aku tak dapat nak sangkal ape-ape.

Aku berusaha penuh sendiri. Sejak umur aku 15tahun, aku tak pernah nak minta duit untuk beli jeans kat emak aku. Cuma sekadar terima apa yang menjadi keperluan sahaja. Untuk beli barang branded ker, aku cari duit sendiri dengan bekerja pada cuti sekolah mahupun cuti semesta, menyara pelajaran cuma mengharapkan duit biasiswa serta ptptn.

Siapa tak suka kereta mewah?
BMW, Volkswagen, Honda, Toyota, Mazda, Mitsubishi, Mercedes?
Aku SUKA!

Siapa tak suka barang-barang mewah?
LV, Coach, YSL, Gucci, CK?
Aku suka!

Siapa tak suka rumah besar?
Mcm dalam deko idaman, Banglo, Panhouse?
Aku SUKA!

Siapa suka gadget terkini?
Apple, Blackberry, iphone, dslr, ipad, ps3?
Aku SUKA!

Semua aku suka dan aku percaya semua org begitu. Tapi apa-ape pun berbalik kepada diri sendiri. Menyukat di mana kemampuan kita bukan sahaja memuaskan keinginan nafsu sahaja. tapi dimana ada kemahuan di situ ada jalankan? Insyallah, kalau mahu usaha sendiri kerna rezeki itu di mana-mana.. Bukan bermaksud high demand tapi aku mampu. faham?

If fikiran kau dah macam itu, aku bidas macam-mana still ko fikir macam itu jugakkan? Kenali dulu bukan menunding jari mahupun mengecap.

As i said before dlm past entry aku dulu "Lelaki Pelupa~"

"Tapi lumrah bumi juga, tak semua manusia same. Setiap orang ade kelemahan dan kebaikan mereka. Jadi jangan hanya menilai seseorang dengan hanya pada kelemahan mereka. Takkan ada keperibadian, sikap mahupun sifat manusia di muka bumi ni 100% sama antara satu sama jantina itu... so its not fair la bila kita terus mengecap yang lelaki macam inilah, perempuan macam itulah (sbb adakalanya ada perangai perempuan ada dengan lelaki n vise versa.) Sikap seseorang is based on their background and cara bagaimana keperibadian mereka digilap."

Breathing, Beating

Get rid of you from my life
Not because I hate you
Because I want to fulfill you
Is this what are you wanted?
And I hate myself for letting this pass
But our memories were still here
Fresh as it seems like yesterday
Even how far I throw my heart
round and round
I still came back to the same loop
i never found the ends
I bet love still linger here with me
Even sealing us by the distance
My soul and mind are here with you
In a gap for us to breath
Maybe that’s why it is still beating

Tuesday, June 28, 2011

Kenapa Dengan Engkau Manusia?

dah lame aku kenal manusia ini.
fikiran selalu sahaja negatif.
sangat tak faham dengan dia.
ape kau nak ni?

dah lame aku kenal manusia ini.
"there's she go! bakal terpedaya lagi."
"tah-tah dia suami orang kot"
"Kau ni cari la lelaki yang handsome skit"
"alah kau ni. lupekanlah orang gila tuh"

dah lama aku kenali manusia ini
bersyukurlah kepada tuhan
menemukan engkau dengan suamimu
hanya dengan sekali perkenalan
sedangkan aku perlu mencuba, gagal dan mencuba semula
jika kau banyak bunyi cakap
lelaki itu tak elok lah
lelaki ini tak handsome lah
lelaki itu tak boleh dipercayai lah
lelaki begitu mak kau tak suka lah
kau ingat laki kau semua ada?
ingat mak kau suka sangat kat laki kau tuh?
tolonglah!!!!!!!!

dah lame aku kenal manusia ini.
kau plak macam mane yer?
Handsome sangat ke suami kau?
Segak sangat suami kau?
perfect sangat ke dia?
bagus sangat ke kerja dia?
berpangkat? bergaji besar?
hey! dia orang biase jela..
tiada apa-apa yang istimewa pun
nak kawin dulu pun kau terdilemma
antara dua
sekarang kau nak cakap lebih pulak?
shut up la!

dah lame aku kenal manusia ini.
cakap pandai tapi buat haram jadah.
komen pedas sedap
tanpa fikir perasaan orang lain
tanpa tengok kiri kanan
tanpa lihat siang malam
ikot sedap mulut dia aje
agak rase nak cakap ape cakap aje
bile org komen dia nak marah-marah pulak.
ade rase nak makan penyepak aku?

dah lame aku kenal manusia ini.
suka memperbesar-besarkan diri.
berlagak tak tentu tempat
padahal itu harta orang lain
sibuk kau nak heboh-heboh kat orang lain
nnt tuhan tarik nikmat br kau rasa!

dah lame aku kenal manusia ini.
sudah lah!
cukuplah dengan sifat kedengkian kau
letih aku nak dengar
selalu tak berpuas hati tentang orang lain
kau ingat org puas hati ngan engkau ker?

dah lame aku kenal manusia ini.
cukup la sekadar kau bersyukur dengan rezeki sendiri
masakan tak pernah senang hidup kau
dengan mak bapak sendiri pun kau kedekut
tak pernah merasa bersyukur
mane Allah nak permudahkan hidup dan memurahkan rezeki kau?
bila kau sering merungut takada duit
padahal aku tgk kau belanja gile kasar
asik-asik cakap takde duit
boring ar kau ni!

dah lame aku kenal manusia ini.
bila orang memulaukan dia.
dia mula bertanya apa salah dia.
Hahahahahaha!
dah kau suka nak membangga diri, sombong, berlagak, pandang rendah org lain!
semua lah! mane org nak berkawan dengan kau.
kau tak sedar ye?

dah lama aku kenal manusia ini.
Kau juga manusia biasa
aku juga begitu
jadi jangan sekali kau fikir kau perfect
dan orang lain salah
kau juga sama seperti aku
kita membuat kesilapan
tapi dari kesilapan itu
baru hidup memberi erti
muhasabah diri
bukan menunding jari
kita tak dapat mengubah orang lain
tapi kita perlu ubah diri sendiri
perlu bijak membawa diri
kita perlu belajar sesuatu daripada kesilapan
baru hidup menjadi bermakna
bukan berasa serik atau apa!

sungguh MARAH!!!!!!!
Speak less but think more!!! will you???!!
and stop your negative thought!
i've i heard enaoughhhhh!

Hidup Tak Selalu Indah~

When people hurt you, think of them like a sand paper.
They may scratch & hurt you
but in the end
you end up polished & they end up useless.

Kadang-kadang, tak semuanya indah dalam hidup ni..
bukan semua benda yang kita inginkan akan berlaku..
terimalah dengan hati dan minda yang terbuka..
carilah kekuatan dalam diri
berikan yang terbaik pada orang yang benar-benar layak menerimanya..
hidup ini terlalu pendek untuk dibazirkan dengan kesedihan dan kesengsaraan..
senyumlah dan biarkan kata mereka.

If people are trying to bring you down, don't be angry.
U should smile because it only means that you are above them...


Monday, June 27, 2011

lepaskanlah~

tiba-tiba mata terkebil2
seperti bertakung sejumlah kecil air di suatu sudut di mata
itu air mata

entah mengapa?

sahabatku..
sayangilah diri kau lebih dari kau sayangi orang lain..
itu sahaja pinta aku..
aku pernah lalui saat itu..
sakitnya amat perit..
jadi kau lepaskanlah semunya..
bila hatinya bukan lagi kepada mu..

jika benar dia mencintai mu
dia akan rasa kehilangan

yakinlah bahawa dia bukan yang terbaik untukmu
jika dia selalu menyakiti hati mu..
itukah cinta?

lepaskan lah
dan sayangilah diri kau sendiri
lebih dari kau sayangi dia
tidakkah kau sedari
kau menyakiti hatimu sendiri

lepaskan lah dia yang tidak lagi menghargaimu

;"(


Apa Sebenarnya?

Life wasn't as easy as what we saw on movies or dramas cause it directed by humans and written with scrips, whereas real life directed and written by God..

Kadang kala timbul persoalan

Menjadi tertanya-tanya

Samada betul atau salah semua ini?

Apakah rancangan Dia kepada hambanya?

Yang pasti keresahan

Yang pasti menggigil

Yang pasti hati berdebar

Entah kenapa

Saturday, June 25, 2011

Besties by Trust!

there's a boudary between friend and best friend.
but it just one big gap what we called


u can't simply come into my life
all in sudden you tell me that you wants to be my best friend
asking me to tell u
my life
my secret
my bad
my love
my work
my family
my problem


can't u realizing
by the way you treating me !
wasn't like a best friend


i can be everybody's friend
and
everybody can be my friend
but
not everyone can be my bestfriend
only
those who already gain my trust


i bet to choose best friend took longer time rather than you find yourself fall in love!
so stop trying so hard dude!




Friday, June 17, 2011

Replaced!

never let she noe dat she is replaced. Being replaced. I swear, that hurts more than a break up.respect as she was the one u loved! she's not ur enemy and remember dat she still love u!so treat her nice but not sweet!

semula ku tak yakin kau lakukan ini kepadaku
meski hatiku merasa kau berubah saat kau mengenal dia
bila cinta tak lagi untukku
bila hati tak lagi padaku
mengapa harus dia yang merebut hati mu?
bila aku tak baik untukmu
bila dia bahagia dirimu
aku kan pergi meski hati takkan rela...

Now i'm Official ;)

Thursday, June 16, 2011

Annoying!!!!

Hari bertambah menjadi lagi stress. Agak kurang menyenangkan bile ade sorg mamat ni asik dok nak mengupdate menanya ape aku buat. Rimas lah!

Wahai lelaki-lelaki sekalian... Bila pompuan tak layan, jangan fikir mereka sombong. But just except the fact that they just not into u! so paham-paham jela yer.......adusss! Go!go!go!

JEMMMM!

lagipun aku ni bkn la kaki melayan. malas aku nak layan ekau ni haaaaa... takkan ko tak tersedar kot? it's already few months and almost a year kot! bukak mata dan hati luas2 la saudara........haishh!

SEMAKKKKKK!

Craving ;(



i miss u

stress-full-day :(


Projek baru...

Macam nak pecah kepala otak aku hari ni. kena handle projek baru. Kena belajar benda baru. Yang paling xboleh blah, kena pakai software baru. Software yang tak pernah disentuh dan diketahui selama ini. It's a touchscreen output display. Stress gile, sakit-sakit seluruh badan rasanya, sbb kena buat benda yang tak tahu, kena belajar, dan takde source utk belajar. Pandai-pandai godek sendri sbb bos aku pun tak tahu...hak3!


"i need a dose of tea injection. Now!"

Ape-ape pekena tea secawan. aduhhh. kembung la perot pasni...tp stress sgt ni xley blah dah! sebelom aku jadi total insane..hahaha! ;((

Remind urself Honey!

Don't be too good
I will miss you

Don't be too caring
I might like you

Don't be too sweet
I might fall

>> It's hard for me to love you when you won't love me after all <<


Wednesday, June 15, 2011

Lesson Learn!

Throughout my life, I've loved, I've been lied, I've been hurt, I've given trusted, I've made mistakes, I've lost. But most of all, I've learned.

.: Chapter 1 :.
let go of what you can't change

.: Chapter 2 :.
forgot how you feel, remember and get what you deserve

.: Chapter 3 :.
matured is important
Maturity begins to grow when you can sense your concern for others outweighing your concern for yourself.

.: Chapter 4 :.
u don't own me! i'm not your slave

.: Chapter 5 :.
facebook! no..no..no....!


Moral of Story
-----------------

An ex should stay an EX. They’re an EXample of the wrong love & an EXplanation for why you deserve better!

Hold Together!

i saw one of my friend tweeting this in her tweeter

"happiness is in our hands"

yes! it is so true dear...happiness can only be kept between this radius when both hands are holding. happiness will only walk out when one of those hands waving goodbye. so please make sure both hands holding tight! i mean really tight!!!

Situasi Lelaki!

Semua nak 'try'. Nak 'test market' katanya. Apekah kebodohan ini? Nak mencari yang terbaik katanya. nak cari yang betul-betul ikhlas, tapi bagaimana dengan kau? ikhlas? Bila jumpa yang lagi fun, lagi cantik, lagi kaya.. tendency utk beralih hati terjadi lagi.. lagi....dan lagiiiiiiii~

Kononnyer

ikhlas . terima seadanya . senang payah bersama

Karut! Karut! Karut!

wanita cantik terlalu ramai
sehingga lelaki menjadi rambang mata...
jadi pasang ramai-ramai...
sebab dah taktau nak buat pilihan mana...

Bila hidup tanpa arah
kau akan selalu tersesat
Jadi tentukan kemahuanmu
apa kehendakmu
agar hidup lebih bermakna

Jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka, sebab orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayang.

Jangan cuba dapatkan apa yang kita sayang, tapi sayangilah apa yang kita ada.

Sentiasa ucapkan syukur Alhamdulillah~



Tuesday, June 14, 2011

KawiN! KawiN! KawiN!


“Arggghhh stresss...mcm takde topik lain..ahahahhahahaha! Lemau dh denga perkataan tuh.. jemmmmmmmm!!!Arggghhh...benci! Benci! Benci!”

Aku bukan terdesak sangat nak kawin ni. Duit simpanan pun tak ada lagi. Kadang-kala terasa diri belum mencapai tahap pemikiran utk berumah tangga. Tapi semakin hari menjadi-jadi rimasnye, asik-asik cerita pasal kawin, tunang, jodoh, rumahtangga, anak, suami lah! Hampir 85% kawan-kawan dah bertunang, berkahwin, berkeluarga dan ber’in relationship’. Cuma tinggal beberapa aje yang single. Aku pun termasuk lah yang single tuh. Susah benor nak cari yang betul-betul ikhlas. haishh........

Bila pergi ke kenduri kendara dah letih dah nak dengar soalan

"kau bila lagi nisa?"

Pilihan jawapan yang selalu dilemparkan~
1. 3S *Senyap+Sengih+Serabut*
2. Entah
3. Lambat lagi kot (sebelom 25 taun), belum ada jodoh (lepas 25tahun )
4. Wait until I found one, right now I still can’t find him, I bet he’s hiding somewhere in the world.
5. Takde bf cane nak kawin?

Soalan susulan dari jawapan no 5

"kalau macam tuh cari lah boipren"

jawapan aku senang aje,

"A ah kan (mcm tibe-tibe dapat ilham..haha!). Kalau cari bf tuh senang-senang macam pegi jalan ke pasaraya. Then, nampak lelaki kacak lalu bertanyakan kepada dia ‘you nak jadi bf i?’, and he said 'YES!!' (not make those wirdo face)..WOW! as simple as thatttt!!! Dah lama dah tak boring macam ni..hahahaha….."

Kadang-kala manusia berkata-kata ikut sedap mulut aja tanpa memikirkan perasaan org lain. kadang-kala jawapan tuh boleh difikirkan ikot'common sense' tp suka buat2 nak tanya soklan tuh. Bersyukurlah kerana Allah telah memberikan engkau jalan yang mudah bertemu jodohmu. Sedangkan aku tidak!

Hidup seperti pentas drama. Semua mahukan yang mudah dalam hidup. Semua mahukan kisah gembira. Tapi semuanya sering diluar jangkaan, diluar kuasa kita untuk menentukan. Alangkah mudah jika hidup seperti kisah dongeng yang sering berakhir dengan “Happily ever after”.

Cinta dan perkahwinan pula diibaratkan seperti sebuah perjudian. Kita tidak tahu ketentuan yang Allah SWT telah dan akan berikan. Kita akan berada di atas, kemudian di bawah, di atas, dibawah semula….. Belum tentu samada kita menang dengan kebahagiaan atau kalah teruk dengan kekecewaan. mungkin juga kedua-duanya sekali...

Yang penting sekarang aku benar-benar KELIRU..
(nxt entry pasal kekeliruan aku nih. tgk la bile free nak merepek)

my Happiness~

.:: I have a lot of plans for us ::.

U & I

but

~I just failed to find U~

B Sincere & all Gonna B fIne ;)

Every sixty seconds u spend upset is a minute of happiness u’ll never get back. So, be happy, appreciate urself, friends, family & loved ones. Enjoy ur life at max level while u ave, folks! But never ever forget Allah..

As we grow up, we learn that even the one person that wasn’t supposed to ever let you down probably will. So be ready babe, on any circumstances that will happened.

In a course of your lifetime, you will have your heart broken probably more than once. Yup, i noe its hard and become harder every time cause i faced it everytime. But never ever give up on love. I still believe there's still true love out there. Someone who will love you with all their heart, who never took advantage on you, who always sincere loving you but no one else. I bet one day what i believe will be come true. Just pray hard to Allah SWT for the miracle.

"Bad times will always come in life, people will hurt you. But it's no excuse to hurt them back"

Always remember how it felt when yours was broken, so that you won't break someone else heart. So that you wouldn't let someone else feel the pain too. Never keep grudges cause it's a waste of perfect happiness. You have to love someone like you never been hurt, love the people who treat you right, who love u sincerely, and just forgot who don't. Let go of those who passes you by, and appreciate the present as a gift. Never blame a new love for things an old one did.

You’ll cry because time is passing too fast, and you’ll eventually lose someone you love.

Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change. Love deeply and forgive quickly, take chances, give everything and have no regrets. Life is too short to be unhappy. You have to take the good with the bad, smile when your sad, love what you got and always remember what you had. Always forgive, never forget. Most important, always thank Allah for the things that happened. Always said "Alhamdulillah~".

I hated when u said,

"x pham ngn diri sndri..cam dh x layak hidup jer..errmmm.."

"Ape u merepek ni?Layak ke tak hidup tu kerja tuhan. Itu yg u don't deserved to think "

"Bored to be me"

It is your life and you have the right to choose what you want to do. Don't tell me that you are regret or bored cause that was how you choose to be. You can blame yourself but i don't blame you. You might still in a middle of dessert of nowhere where you couldn't find your way and destiny. You might have found what you wanted; the only thing you believe in ur life, long-long ago, but it might have lost. Trust me honey, if you can let go the pass, be yourself, love someone right, you'll find your "happiness".

“Dh x kisah la evn long or short..juz redah la pe2 pun..bedal jer la evn caner pun..”

“Mmg hidup xley nak dirancang..sume org redah aje..but it's all about mcm mane u nak lead ur life.. So u yg tentukan bkn org lain....”

There are moments in your life that makes you and sets the course of who you’re going to be. Sometimes they’re little, subtle moments, sometimes their big moments that you never saw coming. No one asks for their life to change, but it does. Its what you do afterwards that counts. That’s when you find out who you are.

Sometimes we must get hurt in order to grow, fail in order to know, sometimes visions clear only after eyes are washed with tears.

"Juz want u to noe dat I hav the sweetest memories wit u. Smthg dat neva hapen to me b4 hapen when I'm wit u. Itz makes my life colourful. Now I'm in dark"

"tp I tetap xdpt buat ur life colorful sepenuhnya kan?U still need someone else"

People change, things go wrong, but just remember life goes on.....

” td die tak mengadap hp je taim kua ngn aku! keh3..” 5 June

“ingatkan semuanya berubah menjadi lebih baik..rupa-rupanya semakin buruk :( “ 6 June

Cinta itu sukar diduga, kita sering gagal menjangka~



Monday, June 13, 2011

For Mens Information!


  1. "Fine" is the word women use to end up an argument when they are right and you need to shut up.
  2. If she says nothing means that she is in calm before storm. There is "something" and you should be on your toes. Arguments that begin usually end in fine.
  3. "Go Ahead" this is a dare, not permission. Don't do it!
  4. Loud Sign is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sign, means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing.
  5. "that's okey" is one of the most dangerous statements a woman can make to a man. that's okey means that she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.
  6. When a women thanking you, do not question or faint! haha.. Just say you're welcome. This is true, unless she says "Thanks a lot!" that is pure sarcasm and she is not thanking you at all. Do not say 'you're welcome' cause that will bring on a 'whatever'
  7. Whatever is a woman's way saying F- YOU!hahahaha....
  8. "don't worry about it, i got it!" meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking "what's wrong?" For woman's response refer back to no 2...ohhh!
  9. When a girl says "I'm happy for you", most of the time she doesn't mean it. What she's trying to say is, "Why did you choose her over me?"
  10. If a girl asks you a question, it's better to just give her the truth. Chances are, she's asking you because she already knows the answer.
  11. Telling people you're tired, when in reality you're just sad.
  12. Never underestimate a girl's ability to find things out. Guys may have 1000 ways to hide things, but girls have 1001 way to find out.
  13. When I say “Oh, I’m fine..” I want someone to look me in the eye and say “Ok, now tell the truth."
  14. Be careful what you say, a girl remembers everything.
  15. When a girl tells you about her problems, it does not mean she complains. It means she trusts you.

True Friend~

“Life is full of ups and downs. The trick is to enjoy the ups and have courage during the downs.”

There are phrases saying,

'Bila kita senang kawan ramai, bila susah kawan lari'
ada juga yang berkata
'Kawan ketawa ramai, kawan menangis tiada'

Ramai yang berkata "Inilah lumrah dunia, kawan-kawan ada dengan kita bila kita senang sahaja... Tengoklah bila kita susah, semua taknak tolong..semua menjauhi.." Kenapa? Mengapa ini berlaku?

Whatever is! Never pointed your finger to other, you might not realizing that you are actually pointing the rest to yourself.

Whatever happens let's us back to basis. Look at ourself, you yourself, me myself.

Are we a good friend too?

Adakah kita sentiasa ada selalu dengan kawan-kawan apabila mereka ditimpa musibah ataupun mereka dalam kemurungan? Bile kawan susah, kita pun tidak ada nak meluangkan masa meringankan beban yang ditanggung kwn kita. Kita pun tak ambil kisah pasal mereka. Kita caboot dlu. Kan..kan..kan???

"Argghh..malas la nak layan dia tuh..tak habis2 dengan masalah"

So in ur common sense of mind, why should they? Why should they care too much about u?

I always believe in "What goes around, comes around. What you give, you'll get back!". So think wisely before you speak or blame others! Apabila anda memberi usaha 30%, jangan sekali mengharap pulangan 80%! faham kan?

Anyway, it didn't happens to me pun. Sorry =)

My freinds always there when I'm in need! Bila ada masalah i always have 'ears' to listen to me, always have 'shoulders' for me to cry. Kadang-kala aku tak cerita apa-apa pun pada mereka, but they know when something no right. Well, sometimes good friends know you better than you yourself. Then, please appreciate your friends.

love u so much guys!!!!

Friends are who you need the most,
When times are not so right.
The one listens with both ears,
And soothes your aching heart.
The one never questions you,
When you seem to fall apart.
The friend for you is one who says,
"Be calm and let me help"
For there are some real bad days,
When life hits you below the belt~


I always surrounded by good friend, best friend in deed! thanks folks! No matter how serious the issue was, u all never failed to put a smile on my face!

"♥ u guys!"


"A friend is one of the nicest things you can have, and one of the best things you can be"

Sunday, June 12, 2011

The Time!

Life was moving too fast..
way too fast..
go slow dude
i can't catch u anymore
i bet i ave missed the 'time'
sigh......
and i'm looking at the watch
yes it's late
but i wish time could be turn around
so dat i can enjoy the cherish moment
moment where there just you and i exist
moment when u and me really in love
moment when we find our two heart become one
now it ave tear apart...
i really miss u!



Saturday, June 11, 2011

Who's Mistake

I keep on thinking....

who's mistake?

is it him? is it me? or it just happend?

might be god's plan for me, you and us...............

am i not good enough, as a good lover and companion? or he just himself, flirting when there's chances?

too much question playing on my mind! arghhhh...

Thursday, June 9, 2011

akhirnya~

kenapa kisah cintaku akhirnya begini jua?

kenapa cinta itu tak mampu kekal bersama aku shaja selamanya?

tlglah katakan kepada aku jika kau benar mencintai..

tolonglah kembali padaku jika benar cinta itu wujud..

sighhhhhhhhh :"(

Jauh Dari keistimewaan~

Aku hanya wanita biasa lagi sederhana
'Keistimewaan' itu terlalu jauh daripadaku
Berbeda aku darimu, dia dan mereka
aku serba tiada kelebihan
aku serba kekurangan
Tiada dapat kau melihat keistimewaan itu
kerana ia tiada dan tak pernah wujud
mungkin sebab itulah "dia" hadir
dan kemudian berlalu pergi seperti angin
pergi ke lain hati
Kerna aku tiada keistimewaan
"dia" sering temui yang lain
yang lebih sempurna
yang lebih baik
yang lebih menarik
yang lebih cantik
yang lebih bijak
yang lebih berada
yang memiliki apa yang kau sukai
Dan tiap kali ia tiba
Aku akan hilang dari kewujudanmu
Aku akan lenyap dari ingatanmu
Aku akan jauh dari hatimu
yang tinggal untukku hanya kedukaan


.....::.....
.When you were here before.Couldn't look you in the eye.
.You're just like an angel.Your skin makes me cry.You float like a feather.
.She's running out the door.She's running out.She runs runs runs.
.Whatever makes you happy.Whatever you want.
.In a beautiful world.I wish I was special.
.You're so fucking special.
.But I'm a creep.I'm a weirdo.
.What the hell am I doing here?.
.I don't belong here.
.I don't care if it hurts.
.I want to have control.
.I want a perfect body.
.I want a perfect soul.
.I want you to notice when I'm not around.

Radiohead

will it be?

.There's nothing I could say to you.
.Nothing I could ever do to make you see what you mean to me.
.All the pain, the tears I cried still you never said goodbye.
.and now I know how far you'd go.
.I thought that I had everything.
.I didn't know what life could bring but now I see, honestly.
.You're the one thing I got right, the only one I let inside.
.Now I can breathe 'cause you're here with me
.and if I let you down, I'll turn it all around 'cause I would never let you go.
.Without you I can't breathe.
.I'm not gonna ever let you leave.
.You're all I got, you're all I want, cause without you I don't know what I'd do.
.I can never ever live a day without you here with me, do you see you're all I need?
.I will be all that you want and get myself together 'cause you keep me from falling apart.
.All my life, I'll be with you forever to get you through the day and make everything okay.




♥♥ Leona Lewis ♥♥

Wednesday, June 8, 2011

the hardest phase~

"i'm at the hardest phase in life, againnnnn~"

i felt like i'm drowning...drowning into dark and deep sea...i'm might at the deepest level!ouhhh..yes i am! waaaaa...please send resque! helpppppppppppppp! damn!

.If I should die before I wake, It's 'cause you took my breath away.
.Losing you is like living in a world with no air.
.I'm here alone, didn't wanna leave cause my heart won't move, it's incomplete.
.Wish there was a way that I can make you understand.
.But how do you expect me to live alone with just me.
.'Cause my world revolves around you makes It's so hard for me to breathe.

.Tell me how I'm supposed to breathe with no air.
.Can't live, can't breathe with no air.
.It's how I feel whenever you ain't there.
.It's no air, no air.
.Got me out here in the water so deep and tell me how you gonna be without me.
.If you ain't here, I just can't breathe.
.It's no air, no air.

.I walked, I ran, I jumped, I flew and right off the ground to float to you.
.There's no gravity to hold me down for real but somehow I'm still alive inside.
.You took my breath, but I survived.
.I don't know how, but I don't even care.

"The time" when u ave to let go the love in ur life is the hardest phase in one's life.. rase macam ko menyelam terbenam di bawah permukaan air, jauh dalam dan terdalam... Dan kemudian, sehingga kau kehabisan oksigen utk bernafas, dan kau sedang berusaha gigih untuk timbul ke permukkan untuk menghirup udara semula... itu yang aku rasa sekarang.. sakit sungguh perit.. hati meronta2 nak ke arah dia.. tp tak boleh...aku harus cuba! ulangi nya semula... sakit............



"Finally, I can see you crystal clear. Throw your soul through every open door and count your blessings to find what you look for. Baby, I have no story to be told but I've heard one of you and I'm gonna make your head burn. The scars of your love remind me of us, they keep me thinking that we almost had it all. The scars of your love, they leave me breathless I can't help feeling that we could have had it all, rolling in the deep. But you had my heart inside of your hand and you played it to the beat."

♥♥ Adele ♥♥

Cik Ikan Putih Merajuk~

Cik ikan ni semakin mengada-ngada lah…. Dari satu ke satu hal dia buat.. adehhhhhh… kang aku cr peliharaan lain nanti.. haishhh.. sume nak kena tuka die nih..mcm budak sekolah nak naik darjah baru..nak kasut baru lah, baju baru lah, buku barulah….hurmmmm…..mak xdek duet ni haaaaaaa~

Pagi tadi buat hal lagi.. merajuk lalu tersengguk-sengguk bila nak teman aku pergi kerja, last2 tersadai tepi jalan, die xnak jalan dah..merajuk sangat lah tuh~


Nasib baik ofismate nih tolong aku pujuk die.. kasi die makanan favorite die, klu tak penat aku nak mengusung die ni…… nasib baik jugaklah dah dekat ngn ofis…kalau dibuatnya tiba-tiba cik ikan merajuk dekat jalan besar, naya aku nak pujuk..huishhhhhh…



Bersabar+redho~

Dalam kesibukan diri melayari bahtera kehidupan ini, banyak dugaan dan cabaran yang kita temui, mungkin ada cabaran yang berjaya kita harungi, dan ada yang sebaliknya. Cuma hakikatnya, kita sebagai manusia hidup di dunia memang tidak lepas dari menghadapi ujian dan dugaan dari Allah. Itu sudah menjadi rencah kehidupan manusia.

Mengenai ujian kesusahan, firman Allah :

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:[155]
(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."[156]
Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.[157], Surah al-Baqarah.

Maka antara ujian yang datang daripada Allah itu ialah timbulnya perasaan takut di hati, kelaparan, hilangnya harta benda dan orang yang disayangi. Kebiasaannya apabila manusia ditimpa musibah, pastinya mereka akan berada dalam keadaan sedih, dukacita dan gusar. Tetapi manusia yang bersabar menghadapi ujian akan menerima khabar gembira.

Manusia yang sabar ialah mereka yang apabila ditimpa kesusahan akan segera ingat kepada Allah, dengan berkata

"Inna lillah wa inna ilayhi raji'un"

Bahawa hidup kita ini secara keseluruhannya adalah hak milik mutlak Allah. Apa sahaja yang kita miliki, baik harta, kuasa, bahkan nyawa kita dan orang-orang yang kita sayangi kesemuanya adalah hak milik Allah. Maka pastinya Allah berkuasa melakukan apa sahaja yang dikehendaki-Nya ke atas segala yang dimiliki-Nya, dan akan tiba masa dan ketika di mana kesemuanya akan dikembalikan kepada-Nya.

Kita perlu percaya ia juga sebagai sebuah nikmat kerana Allah masih menerima amalan dan masih melihat kita.

"Ya Allah jangan Kau uji kami dangan ujian yang tidak tertanggung oleh kami, sesungguhnya kami hambaMu yang daif dan lemah."

~Wallahu'alam~

Crazy @_@

Crazy life or it's just crazy me?

Tuesday, June 7, 2011

Now

"The most important time is now…"

I watched Kung Fu Panda 2 earlier this week and thoroughly enjoyed it. In the midst fun-filled, fast-paced action animation, there are heart-warming lessons to inspire both children and adults alike too.

"Your story may not have such a happy beginning,
but that doesn’t make you who you are,
it is the rest of your story, who you choose to be…"

It reminds us not to underestimate our strength, to fight for what we believe in no matter how hard we tell ourselves that some things are just impossible to achieve.. Coz we never know what we are capable of doing unless we try.

"You got to let go of the stuff from past – because it just doesn’t matter.
The only thing that matters is what you choose to be now..."

It tells us as well that a painful past should not stop us from having a happy ending. In fact, it makes us stronger and appreciative of what we have no matter how simple they are — like being surrounded by good friends and a loving family.

Life is too short to be sad, depressed, stressed or just unhappy. I mean look at all the things u've got; dreams, life n friends. everythings ok now so what r u worrying about? Stop making this hard on urself when there are so many reasons to be happy. Don't worring about the mess today just fix it tomorrow and relax. So work like you don't need the money. Dance like no one is watching. Sing like no one is hearing.
"Everybody wants to look into the mirror and feel a little better now and everybody wants to know there's someone out there waiting for you to come around. Sometimes is hard to be yourself in this crazy world. Sometimes is hard to breathe and I wish that you could feel it. If i could only just stop running. If i could only take a second to breathe it in. Everything that you know would be beautiful."

Berlalu biarkan berlalu~


"Don't expect just in a blink of an eyes, ur life becomes whiter, since it has long ago been in the dark!"

Okey! Now it's time to back on track into reality. It seems like I’ve taken the longest nap ever. haha..Well, it’s a sweet dream, perhaps! mcm taknak bangun dari mimpi pun ade jugak =P

Work! Work! Work!

My work is my only sweetheart.. Dia je yang boleh melekakan I tentang kesedihan dan kedukaan.. tapi kadang-kadang mcm tak percaya (kerja) pun iye jugak.. hehe..

KENAPA?

Hurmm…aku selalu jadi kaku bila orang Tanya…sengih mcm kerang busuk jela aku pandai..haha..

“nisa, ko buat ape skrg? keja ke blaja?” AKu: Kerja la…
“owhh..Kerja ape?” Aku: Ermmmmmmmmm….kerja biase-biase aje…

Erkkkkkkkkkkk! Hahahaha... Kalau tak pun..

Aku: ermm? Aku kerja ape ar wehhh? (sambil melaung kat org lain!)

Segan bile nak bagitau org aku kerja ape…kenapakah?


Mungkin sebab lidah kelu aje bila nak sebut perkataan itu..
Mungkin sebab muke or perangai aku tak mencerminkan kerja aku..
Mungkin kesengalan melampau rase cam tak layak jer nak ckp jawatan itu..

Kini aku dapat menyara diri dengan usaha gigih aku dahulu. Juga atas doa seorang ibu serta melihat kesusahan dia. Semangat menjadi sungguh kuat sehingga tiada perkataan “gagal” mencapai cita-cita dalam kamus hidup. Apa-apa pun itu memang cita-cita sejak kecil.. Allahdulillah syukur atas nikmat kurnia Allah SWT atas segala rezekinya.

"Aku tidak dilahirkan sebagai genius tp aku percaya dengan doa seorang ibu yg menjadikan aku siapa aku sekarang. Susah payah Mama buat aku tak pernah rasa lelah. Semangat berkobar-kobar untuk terus dan terus mencapai kejayaan..Terima kasih Mama! I love u! "

Tentang soal cinta dan kasih-sayang nih, aku tolak tepi jap.. relexed kejap.. Lelah sangat rasanya.. Insyallah adalah tu nanti... kalau xde jodoh pun nak buat macam mana kan? takkan nak paksa org kawin ngn aku???hak3! gilo~

"life is a kind of chess. I might thod I win at the first place. I never noe dat wit one bad move I will be checkmate and defeated by with bad injuries. Well, I played mine; wit rules, sincere n endeavor. its not my luck, perhaps!"

Hush! Hush!

My love for you was strong enough you should've known.
I'm sorry for the way i let go of everything i wanted when you came along.
But i am never beaten, broken, not defeated cause I already know next to you is not where i belong.
There isn't anything that you can say and it's a little late for conversations.
My eyes hurt, hands shiver, so look at me , listen to me because I don't want to stay another minute.
I don't want you to say a single word and a single lie.
There is no other way, I get the final say because I don't want to do this any longer.
There's nothing left to say.
Hush! Hush! Hush! Hush!
No more words
No more lies
No more crying
No more pain
No more hurt
No more tryin'

“We know when things are not right, something misplaced, something changed. Heart will never failed, it’s always trigger a right alarm”

Kata hati memang selalu benar. Bila hati meragui tentunya ada yang tidak kena. Kata orang ikut hati mati, ikut rasa binasa. So, how?

“I love u”

Apakah tiga perkataan ini tidak memberi maksud?
Apakah ia terlalu mudah untuk dilafazkan?
Adakah tidak memberi erti sedikit pun?

Tidakkah kau tahu aku pertaruhkan hatiku dalam pertempuran ini dan meletakkan pertaruhan yang besar kali ini. Mungkin bakal menang besar, mungkin jua bakal kalah teruk dan kerugian yang sungguh besar. Tapi kau seakan-akan mengganggap ia sebuah perkara remeh. Adakah begitu? Bukan mudah bagi aku melafazkannya, aku maksudkan dari dalam lubuk hatiku yang dalam setiap kata-kata itu. Aku buahkan keluar hanya untukmu. Namun, ia seakan-akan tiada member erti.


Monday, June 6, 2011

air mata itu

Ingatkan diri terlalu tabah dan kuat..

Tapi aku menjadi seolah-olah anak kecil yang merengek kepada ibunya, apabila aku mengadap Dia..

Sesungguhnya air mata itu tetap mengalir, apabila aku bermohon kepada pencipta ku yang satu.........

"Ya Allah, Kau berikanlah jodoh yang baik yang dapat membimbingku ke jalanMu..Amin..."

Light On

Well, Mr Sea, Mr Sun, Mr Blue sky, Mr Cloudy, Mr Star and Mr Moon, will not always be by my side, they keep on replacing each other every time when they need to leave. What i need is to "Light On" me my own so dat I can lead me back home whenever happens.
Never really said too much cause i'm afraid it wouldn't be enough. I just try to keep my spirits up, when there’s no point in grieving. Doesn't matter anyway, words could never make me stay. Thus, words will never take my place when you know I’m leaving. You know we’ve been down that road. What seems a thousand times before my back to a closing door and my eyes to the seasons that roll out underneath my heels. You don’t know how bad it feels to leave the only one that I have ever believed in. Sometimes it feels like I’ve run out of luck, when the signal keeps on breaking up. When the wires cross in my brain, it’ll start my heart again when I come along. I try to leave a light on when I’m gone. Something I rely on to get home. One I can feel at night, a naked light, a fire to keep me warm. I try to leave a light on when I’m gone cause even in the daylight it will keep shine on and when it’s late at night i can look inside then i won’t feel so alone.

David Cook

PENAT NAK FAHAMKAN LAGU NI.SEKARANG BARU AKU FAHAMI BILA DIRI SENDIRI DALAM SITUASI INI. WELL, MR SUN, MR BLUE SKY, MR CLOUDY, MR STAR AND MR MOON, TAKKAN SELALU ADA BERSAMA AKU, MEREKA SERING BERGANTI-GANTI DAN APABILA SETIAP MEREKA BERGANTI AKU MENJADI PILU. WHAT I NEED IS TO "LIGHT ON" SO DAT MR LIGHT WILL LEAD ME BACK HOME WHENEVER HAPPENS :"(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If u like it please share with ur friend! xoxo