Jom la Follow Saye:)

Searching for female photographer?

Monday, April 8, 2013

Beadswork ala baju Sheera Ayob!

Assalamualaikum..

dah lame ye nisa tak buat totorial atau jahit baju sendri..hee:P

btw kain ni dah lame gile nisa bli, cuma tak sempat la sangat nak potong. So alang2 nak attend majlis Aqiqah Baby Zara, Nisa pun amik kain dan hantar ke tailor wehhuuuuu! Sonang jo kojo, bayar RM55 je kat Kak Puzee :P Kak Puzee ni mmg best gile sebab boleh siap baju dgn cpt. Nisa hantar hari khamis, pastu khamis nxt week nye mintak nak amik, dia ok je. Siap tau baju i! huhu.. btw klu berminat nak hantar baju last minute (tp jgn la berpesyen2 sgt,  kurung modern je yang ok kot), Ni contact no kak Puzee.

Kedai & Kelas Jahitan Puzee
No 49-51,
Arena Selera Lindungan PJS6,
46000 Petaling Jaya.
0133401446 (Kak Puzee)

Ni lah baju yang dah siap. maafla keronyok2 baju tu, nisa main sumbat je dlm beg sbb nak kena balik seremban cepat..HEEEE :P




Majlis tema color pink, so kain baju ade color pink2 skit, jadi nisa nak tampal patch color pink. yang ni patchlace code PL11(Sold Out). Kalau nak order patch ni masih ade dlm stock. RM10 per pek ada 2 pcs. Kalau nak buat design baju mcm ni pakai 6 pcs di dada & 2 pcs di dua belah tangan (hujung lengan kecik, kalau besar pakai 2 pcs setiap lengan).

*Any patch lace yg dijual boleh buat design ni..

Lengan kecik 6pcs +2 pcs  = 4 pek = RM40
Lengan besar 6pcs + 4pcs = 5 pek = RM50

Manik plak nisa campur pearl jenis ABS (plastik) dengan glass pearl. Actually kalau jahit pearl kat baju memang cantik pakai pearl jenis Glass. Nisa kena pakai ABS pearl sbb Glass pearl nisa xde color light pink dah habis! huhu..Nisa cuma pakai 1 strand  setiap saiz & color.

Recommendation:
6mm dark purple - 1 strand
4mm dark purple - 1 strand
4mm soft purple - 1 strand
6mm soft pink - 1 strand
4mm soft pink - 1 strand

Jadi total 5 strand. Glass pearl boleh lihat kat cni --> Glass pearl



Make sure ye dearies, bila pilih benang, pilih benang yang matching color dengan patch lace tu, supaya kalau korg jahit sejengkal2 pun org tak perasan.....huhuhuh..so nampak la kemas skit...



Bila nisa nak jahit lace pada kain, nisa akan sematkan jarum peniti spy patch td tak bergerak2 n nnt result pun kemas je.. jahit dengan sabar je! huhuhu..


Yeay done! setiap hujung lengan & patch dari bahu sampai ke perut. Nisa jahit lace ni ke kiri sikit, yela sbb nisa pakai tudung kang melintang kat dada tu bukan la nampak pun kan, membazir je jahit kang..huhu..


Lepas tu nisa jahit , manik2 pada baju & pop flower. Baju ni nisa boleh assume as less beading, sebab nisa bukan nak pakai utk tunang atau kawin. Kang meriah mak ni liplap liplap! hahahah..

Ramai yang pm nisa tanya samada jahit manik pada lace dulu atau jahit lace pada baju kemudian baru jahit manik?

Best practice - Jahit lace pada baju kemudian jahit manik. 
* sebab kalau korang jahit manik pd lace dlu, nnt berkedut kain lace tu sbb biasanya lace ni lembut. bila lace dh jahit pada baju baru la dihias dengan manik & 3d flower. 

Kalau korang tgk entry nisa dlu "Baju Tunang", nisa jahit manik dlu pada lace kemuadian nisa jahit pada baju. itu adalah atas sebab baju nisa siap last minute. Jadi terpaksa start kerja2 beading siap2 kat lace pastu baru cantum kat baju.. 

Ni close up kat bahagian dada..

Ni pulak closeup utk bahagian lengan.


Full pic baju. Full pic tuan baju pakai? takde..sbb tuan baju ni mmg xbape nak suke amik gambau sendri!




Upah jahit manik & lace (which lace kami provide) ala Sheera Ayob
Less beading - RM260*
Full beading (sesuai utk majlis bertunang/Nikah) - RM300*
-----------------------------------
* price subjected are include postage


Jika anda berminat sila drop email ke 
atau visit our fb page 


3 comments:

Hanim Harudin said...

serious cantik gilerrr! ;)

Hanim Harudin said...

serious cantik sangat! ;)

:: NisaAlwy :: said...

Thanks dear, Hanim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If u like it please share with ur friend! xoxo