Jom la Follow Saye:)

Searching for female photographer?

Wednesday, November 9, 2011

Tinted Kereta

Dua minggu lepas, aku pergi ke sebuah kedai tinted kat area Cheras utk tinted kereta baru aku; Tint Garage. Appointment pkol 12 pm, tapi as usual la, aku mesti lambat sampai ke tempat kejadian..ahaks!

Actually diorg ni ade branch dekat Kota Damansara dekat skit dengan rumah aku tu, tapi disebabkan schedule yang ridiculously tersangat pack kat Kota Damansara tu. Then, aku agreed utk berjalan jauh semata-mata nak tinted cermin kereta sbb dah tak tahan tgk tangan yang semakin hitam..akaka...so manage to slot in a 12am job on a Saturday. Padahal br seminggu pakai keta, tp serius panasssss! The weather these days has not been kind and the sun if at an all time murderous level with its UV and sun rays. Even when I driving the car back from the showroom to my house, without tinting, you can feel the heat on the skin even through the car is cooling.

Bile aku sampai sane dah almost pkol 1 pm, tp they ave told me kalau dh buat appointment takpe if lambat pun. Then aku pun tak la worry sangat. Korg tau la jalan kat kl ni, kita tak dapat sangat nak predict tempoh perjalanan, even dekat pun salu ambil masa yg lama untuk sampai tempat yang dituju, kalau tak jam tak sah. My GPS plak tunjuk jalan cross pusat Bandar KL, hah! Mmg lagi lambat lah..hahaha!

Waktu sampai tu ada seorg perempuan dan seorg lelaki yang mereka berbangsa India. I pun pasang telinga la denga penjelasan sorg amoi ni kat dua org tu. Sibukkknye sayeee… Kesian cik amoi tu dok la explain tak la paham2 mereka ni. Aku yg duduk at the corner tu sengih jela tgk dua org tuh konpius..haha.. Well, mmg susah untuk kita faham sesuatu perkara yang baru dengan sekali penjelasan. Kalau aku pun mungkin aku konfius, tp dat day I was well prepared. A day before, I dah buat few reaserch pasal tinted film ni. Bukan apa pasal kereta ni pompuan salu kena tipu, so nak elakkan di“kencing” merata-rata aku pun g kat google dan menaip “tinted kereta” .

So skrg aku nak kongsi ilmu yang aku dh faham melalui apa yang dah aku dapat dari melawat amoi tu dan melawat few website kat internet.

Film tinted = filem plastic jernih / laminate metallic yang dipasang pada mana-mana cermin samada cermin tingkap rumah atau kereta bertujuan untuk mengurangkan bahang cuaca panas, suasana privasi dan untuk tujuan kecantikkan.

Menurut akta JPJ: Kaedah 5(1) dan Kaedah 5(3) untuk Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70% manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%.


Terdapat 3 perkara atau keyword yang kita kena fahami iaitu VLT (Visible Light Transmission) , UVR (Ultra-violet Rejection) dan IRR (Infra-red Rejection). Tanpa memahami ketiga-tiga perkara ni, confirm korg akan ternganga denga salesgirl tu “berbual”. Hehe..

1. VLT bermaksud ketelusan cahaya. Ikut undang- undang JPJ, cermin depan mesti boleh tembus cahaya lebih 70% dan cermin lain 50%. Makin gelap filem tu bermakna makin kuranglah cahaya boleh masuk dan makin tinggi risiko untuk kena saman masa JPJ buat roadblock.

2. UVR bermaksud kadar pemantulan cahaya UV. Makin tinggi percentage makin bagus dan brand yang bagus biasanya boleh memantul sehingga 99% cahaya UV. Sinaran UV boleh menyebabkan kanser kulit dan mempercepatkan proses penuaan.

3. IRR bermaksud kadar haba, wap atau kepanasan. Semakin besar percentage bermakna makin sejuklah kereta anda nanti. Semakin tinggi nilai IR ni, harganya pun semakin mahallah.

So kita actually tak perlu aware sangat tentang VLT dan UVR.

Selalunya salesgirl akan terus suggest film yang JPJ compliance where diorg cuma akan kasi film yang lebih gelap if its requested by the customer. Tapi kalau ter"dapat" surat cinta dr Abe2 JPJ sendri tanggung la.

Kebanyakkan brand tinted film dah didatangi dengan cirri-ciri UVR sehingga 99% pantulan. In case la ur salesgirl tu suggest less, korang dah boley tinggalkan kedai tu serta merta. Cari kedai lain yang mana korg bole dapat 99% tanpa ade perbezaan pada harga tinted film tu.

Yang kita perlu aware adalah IRR. Di mana salesgirl tu dah buat demo kat aku pasal percentage IRR ni. IRR ni tak mengubah kegelapan tinted film tersebut tetapi jika percentagenya semakin tinggi, aku dapat rasakan bahang kepanasan semakin berkurang. Jadi if korg nak pastikan kereta korg sejuk je memanjang, walaupun kat lua tuh panas kedengkang! So pilihlah IRR yang lebih tinggi tapi harga pun maikn tinggi jugaklah youuuuuuu……Huhuhuhu..

Terdapat dua jenis tinted film:
1) Solar Tint Film
2) Safety Tint Film.

Solar tint merupakan tinted jenis biasa dijual di kedai-kedai, iaitu ia mempunyai ciri-ciri menapis haba dan cahaya. Manakala Safety Tint pula selain mempunyai ciri menapis haba dan cahaya, ia juga memberikan ciri-ciri keselamatan kepada pemandu dimana ia mempunyai kadar tahan hentakkan kepada cermin kereta.

Aku pilih Safety Tint untuk kereta baru aku..wuuu~

Memang la harganya agak mahal sedikit daripada solar tinted, tapi memikirkan psl kejadian jenayah pecah tingkap akhir-akhir ni. Kes curi kereta pun banyak terjadi area KL ni, pasal kes pecah cermin dan rompak pun boley tahan gak. Takot larr! Selain tu memandangkan aku selalu balik lewat malam dan selalu driving sorg-sorang dan aku “perempuan!”, so I’ve decided pasang safety tint ni. Biar berjaga-jaga, mahal skit pun takpelah, asal selamat….


“Safety film is composed of incredibly strong, optical-quality clear or metallized polyester, high-grade ultraviolet inhibitors, special laminating and mounting adhesives, and scratch-resistant coating. The product is retrofit to interior glass surfaces for glass breakage protection. When events such as natural disasters, vandalism or bomb blasts cause glass to break, the film’s flexible construction and pressure-sensitive mounting adhesive help hold the shards on the film. This reduces the potential for personal injury and property damage. Safety film is also referred to as anti-shatter film, glass fragment retention film, blast mitigation film and Mylar.”- SolarGuard

Safety Tint didatangi denga beberapa ketebalan yang diukur dalam unit Mil. 3 mil adalah lebih nipis jika dibandingkan dengan 5mil. Jadi Mil yang lebih tinggi iaitu film lebih tebal dan lebih tahan retakkan maka harga akan semakin mahal..

“Mil is a unit of length for 1/1000 of an inch (.001”). Used in expressing thickness of films. 1 MIL = 25 microns.”

We might have been taken advantage of our legal rights in the past without us knowing it. Your car broken into and damaged at a shopping mall, being overcharged for a repair, received unjustified summons, or salaries being witheld... Legal advice and support would be a big help in scenarios like these…

*****tadaaaaaa****
makin ensem bumblebee ku bila dh ditinted..hua3!

Perkara yang tak boleh dibuat selepas tinted! wajib tahu..kalau buat dosa...errrkkkkk! takla cuma menjaga kualiti tinted korg supaya tak tertanggal kemudian hari..tak kira jenama apa sekali pun samada Ecotint, 3M, Vkool, Ray Tech, Rike Cool, Llumar, etc. semua kena ikut rules yang sama spy dapat hasil yang memuaskan hati..

1. Jangan gunakan tingkap yang baru ditinted sekurang-kurangnya 48 jam atau 2 hari selepas ditinted untuk membiarkan tint film melekat dengan sempurna pada cermin. Kalau korg jenis yang sabar mcm aku (grrr..perasan!) biarkan selama 2 minggu. Maknanya kalau sampai kat tol tu korg bukak pintu untuk bayar tol, dala kl ni jalan skit tol, jalan skit tol! hahaha...tp aku manage tak guna tingkap langsung selama 2 minggu. PFT!


2. Jangan sental bahagian dalam tingkap dalam masa 2 minggu. Kalau korg bawak kereta g cuci, jgn lupa inform kat mat bangla tu jgn lap tingkap bahagian dalam.

3. Jangan lekat apa-apa pelekat atau sun visor pada bahagian dalam cermin.

harapnya info dan carutan aku ni berguna buat semua..Ape pun have fun dgn kereta baru anda! chill guys:)

10 comments:

Part Time Blogger said...

tapi kat cermin belakang selalu jadi kelembung knapa erk...?

Part Time Blogger said...

tapi kat cermin belakang selalu jadi kelembung angin 2 knapa erk nak kata usik xpon...?

:: NisaAlwy :: said...

owh, tu jadi sebab pemasangan tinted yang tak betul. Mungkin org yg pasang tinted tu tak brape nak pandai. klu tinted masih dalam warranty period, hantar semula kat kedai tu, suruh dia buka and pasang semula. Tp kalau baru beberapa hari pasang tu perkara biasa, tapi klu lepas seminggu masih ade gelembung udara, g la hantar ke kadai untuk pemasangan semula.

i'm shirO said...

salam, bole tah berapa ringgit ye pasang?

alfa said...

nape pilih tint garage? berapa badget yang dikeluarkan ?

:: NisaAlwy :: said...

Nisa dpt voucher masa beli kereta myvi produa dlu..jadi pakai je voucher tu..harga +350 voucher dlu klu tak silap nisa cuma bayar remaining RM199..hehe:)

ng chia yong said...

cermin belakang yang selalu jadi kelembung sebab glue yang sedia ada di lapisan filem itu tak berkualiti oleh itu haba yang panas itu boleh mencairkan glue menyebabkan filem itu tidak melekat ataupun bergelembung

:: NisaAlwy :: said...

Thanks ng chia yong for ur comments! i hope it'll help for whoever wonder on this :)

Nurul Amalina Zainan said...

Salam sis, nak tanya, tinted yg sis gunakan tu SAFETY TINT kan? brp % kegelapan tinted kereta sis tu ye? :) sbb dok google % tinted and contoh kegelapan skali jumpe contoh dr kereta bumblebee sis tu. brp % ehk? tq sis if dpt share dgn sy. :)

:: NisaAlwy :: said...

50% sisi cermin, 70% depan, yang standard dear..nampak gelap sbb keta new myvi mmg dh gelap skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If u like it please share with ur friend! xoxo