Jom la Follow Saye:)

Searching for female photographer?

Thursday, September 19, 2013

Fulltime business

Assalamualaikum..

Lame dah tak menulis kat blog.. Teramat la busy sejak dah kawin ni kan, masa perlu dibahagi dgn kerja, rumahtangga, business. Order beadings n tudung dah semakin byk..Alhamdulillah.. Dah mcm tak cukup sgt dah masa n kaki tgn..huhu.. itu pun duduk berjauhan dgn suami, kalau laa siang kerja, mlm family dgn business lagi mau pengsan..huhu..

Well, lepas ni nak buat business full time, dah hantar surat resign dah, boleh la duduk dekat dgn suami, itu kan lebih baik. mcm takde ape nak dikejar dlm carrier. Rsya dah cukup puas kerja site, bergelumang dgn cabel, minyak & wire, dan g overseas.

Kerja as Engineer mmg best! lagi2 kalau anda suka buat perkara yang adventure & seorang yang ingin tahu. I had so much fun dlm kerja ni. Banyak benda yang dapat dipelajari. tp masa mula2 dulu mmg confius dgn kerja ni. Apa Engineer buat???

Masa practikal di Universiti dulu Nisa mmg blur gile tentang title "Engineer" ni. Well, benda yang kita belajar kat uni cuma 10% shj yg kita practice kan masa kerja.

Lepas habis uni, Nisa join satu company yang besar ni, Sime Darby, lagi la pening, sebab scopework nisa uruskan technician, buat schedule kerja & report, order sparepart, buat 6 Sigma, amalkan 5S di bengkel, setup program di kilang dll. WHAT???? ni ke kerja Engineer? All about paperwork? boring nak mampus, kadang2 Nisa sampai tido dlm opis sbb ngantuk tgk pc. hahahahah :D kadang2 bile boring sgt Nisa sampai buat kerja2 tehnician, paksa diorg ajar nisa camne nak repair pumps & motor. Bila ade maintenance machine Nisa salu join sekaki dlm minyak hitam utk sama2 buat kerja dgn technician. pastu ade pulak Nisa kena panggil dgn factory manager, kononnyer tak bgs la Engineer buat kerja technician. APEKAH? kalau kita tak buat mcm mana nak belajar kaaaannn?  Then, i gave up. Taknak dah kerja as Engineer. BORING! huhu..

Tapi rezeki masih ada lg dlm engineering, then nisa dapat offer letter dari company skrg, Nisa join company ni atas dasar scope kerja which is SCADA developer & system integrator. Company ni kecik, however dapat $$$$ yang better dari company BESAR tu. huhu.. So dari Pasir Gudang, Nisa berhijrah pula ke Petaling Jaya. Dalam company kecik ni la Nisa dapat byk belajar apa itu Engineer bkn sekadar PAPERWORK. Pergi ke site, menjadi org penting dlm setup sebuah sistem baru utk kilang. BEST kot jadi org yang diperlukan lg2 kat site semua laki, korg faham kan??? bile ade prob org cari kita, senang cita name "NISA" je dipanggil2 hahahah :D

memang ramai yg ckp......

"ruginye balajar lama2 pastu berhenti kerja"

Tak kisah la, kan meniaga itu sunah Rasulullah.

" 9/10 dari punca rezki adalah dr perniagaan.walaupun dapat sedikit tp keberkatan nya besar. bila berniaga mmg perlukan pengorbanan.sebab perniagaan juga jihad untuk ekonomi. InsyaAllah orang yg berusaha dan ikhlas bekerja pasti berjaya."


Benda terakhir yang buat Nisa betul2 buat keputusan utk berhenti kerja sbb manager dah nak handover 2 projek penting kat China & Thailand. Ohhhhhmyyy... Kalau dlm Malaysia ok lagi... 




"Kan best dapat naik flight pergi negara org, OVERSEA tuuu..masyukk" - ckp org

haaa mmg best kerja hari2 masuk kilang. kita tgk muke operator, operator tgk muke kita. hahaha :D kerja yang oiiii, over sea pun masuk kilang juge, bukan dapat berjalan...last time mase kerja kat Indonesia cuma dpt beli kain batik utk parents tu punnn bli dalam Airport, dah dekat RM100 sehelai kain batik, lelap mate je bli. T_T

serik kot kerja kat oversea.Kenape serik??? huhu..Kalau pegi 30 hari utk setup system automasi, dlm 30 hari tulah Nisa kena kerja. 24/7 standby. Even hari sabtu & ahad kena masuk kilang bekerja. TAKNAK2! bukan dapat duit berjuta2 kerja hari2 okkk! bile fikir muke suami ------> bos i resign SEKARANG! 







Insyallah kalau diberi peluang lagi utk bekerja as Engineer Nisa akan accept juga, tu pun kalau tempat kerja sekitar bangi & seremban. Insya'allah...

Mood: tak sabar nak setup opis business ::)))

4 comments:

cik fadh said...

semoga ape pown keputusan yg akk lakukan semuanya dipermudahkan...in syaAllah ikut sunnah Rasulullah pasti besar ganjarannya...kak, nnt fadh kawen kalo nk tempah pape beading antau kt akk tau..huhu..

:: NisaAlwy :: said...

Sure fadh!! nnt dtg hantar ke rumah pilah yeee..rumah mak mertua Nisa
n tq :)

S. Faezah said...

cop! nisa electrical engineer kan?!
100% agreed with what u said..kerja eng mmg byk paperwork sj..if kita xde inisiatif pegi site blaja mmg smpai bile2 pon buat paper work ja la..which is boring laa..huhu

:: NisaAlwy :: said...

Yup, mmg electrical..tula mmg kena rajin blajar klu tak reti mmg kena bodoh kat **** huhu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If u like it please share with ur friend! xoxo