Assalamualaikum,
Asik update pasal lace, tudung, tunang je n sort of preparation, harini meh kita crita pasal makanan plak dek non..
Kek Batik! yumyum favorite nisa since sekolah menengah. Dulu masa zaman sekolah menengah, Nisa sekolah kat SMK Pendeta Za'aba formerly known as Sek Men Taman Paroi Jaya. Dulu lepas sekolah i salu pegi ke sebuah kedai (actually it's rumah kat coner tp owner buat kedai di bahagian depan halaman rumah dia) we called the owner as Mak Mok. Boleh kata hari-hari mesti duit belanja i habis beli benda ni..hua3..dlu tak tahu nama dia Kek batik. Mak mok jual 20sen sebijik, and masa tu my mom cume kasi duit belanja RM1 je sehari. So kalau tak 5 keping i borong, sekeping pun jadi la.....sedap wooooo!
Bila i dah masuk Uni then i baru tahu nama coklat ni kek batik; yang dibuat daripada biscuit mary dan coklat. Tapi dah berkurun abad i mintak resepi dari room mate i dulu.. Then skarang 2012 baru tergerak hati nak buat. tapi i tak ikut resepi pun..i main belasah je sukatan dia..
huhuhuhuh..
ok ni resepi yang i belasah tu
harap-harap jadi ler yeee
Recepi Kek Batik
Half pack mini biscuit Mary Tesco
1 bar 250 gm milk chocolate bar (chopped into smaller pieces)
1/2 cup of sweetened condensed milk (susu pekat manis)
1 cup of Cocoa powder (Milo)
5 spoon of salted Margerine
1 teaspoon coffee (Nescafe) (larutkan dengan 5 sudu air panas terlebih dahulu)
Water (secukupnya)
Instruction
Panaskan kuali dan masukkan mentega dan biarkan mentega cair sepenuhnya. Make sure api jangan besar sangat. nanti hangus or terlalu cpt masak sehingga berketul2.
Masukkan chocolate bar yang dah di potong kecil tadi, nescafe dan masukkan susu.
Kacau sampai adunan tu sebati.
So now korg kena standby untuk kacau laju-laju macam kipas siling speed 5. haha.. Masukkan milo tadi, cpt kacau if not milo akan berketul.
kalau berketul jgk not to worry masukkan sedikit air utk larutkan milo tadi. Kalau ade ketul2 sikit tak pe, sbb nanti bila adunan beku same je milo tu mkn yummm sedap! oppsss sambung2..
Bila adunan coklat tadi dah kelihatan pekat masukkan biscuit mary mini tadi dan gaul sehingga semua biscuit terkena coklat.
Kemudian tutup api dapur dan susun biscuit mary kedalam bekas bersegi dan susun macam susun batu bata (spy dapat corak mcm kat bawah ni).
Tapi takyah la susun lawa macam nak buat rumah..huhuhuh..biscuit Mary tu takkan runtuh punya! haha..
Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya coklat menjadi keras untuk semalaman.
Bila dah keras barula korg potong2 macam dalam gambar!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment